Wat is de werkende kracht van etherische olie?

Verschillende geuren kunnen verschillende invloeden hebben op een mens. Vaak wordt er gebruikgemaakt van etherische olie om deze geuren te verspreiden. Dit kun je op verschillende manieren doen zoals in een brandertje doen, een kaars van maken of in een verstuiver druppelen. Maar wat is de werkende kracht van de etherische olie?

Wat is etherische olie precies?

Etherische olie wordt ook wel eens essentiële olie genoemd. Hiermee bedoelen we geurstoffen die zijn gevormd met invloed van de zon. Deze olie zit opgeslagen in kleine kanalen en holtes in een plant. Deze olie bevat de levenskracht van de plant, ook wel de essentie. Dit noemen we ook wel Chi. Deze kan bijdragen aan de levenskracht en het welzijn van de mens.

Het gebruik van etherische olie kan verschillende doeleinden hebben. Zo kan het de luchtkwaliteit in huis verbeteren, maar ook een activerend of ontspannend effect op je lichaam hebben. Een paar druppels olie in je badwater kan dan ook al een groot effect hebben.

Hoe wordt het gemaakt?

De meest pure etherische olie wordt gewonnen uit de plant door water- of waterdamp destillatie. Als er olie wordt geprobeerd te winnen met een andere methode, noemen we het geen pure etherische olie meer, maar een extract of absolute. Tegenwoordig wordt er meer gekeken naar de olie zelf en minder naar hoe het gewonnen wordt.

Niet alleen door middel van water destillatie of waterdamp destillatie kan er etherisch olie gewonnen worden uit een plant. Ook met een koude persing of met behulp van oplosmiddelen of attars kan dit gedaan worden. Elke methode heeft zo zijn eigen voordelen en nadelen.

Toepassing en de werking

Elke verschillende etherische olie heeft weer een andere toepassing en werking. De verschillende geuren kunnen op verschillende manieren een groot effect hebben op je mentale toestand en op je lichaam. De bekendste soort hiervan is natuurlijk lavendel. Deze geur heeft een ontspannende en kalmerende werking op zowel je lichaam als je geest.

Daar staan de frisse geuren, zoals citrusvruchten of dennen, tegenover. Deze geuren hebben juist een activerende werking op de mens en zullen je energie geven. Ook kunnen etherische oliën een positief effect hebben op je lichaam. Zo kan rozemarijn etherische olie helpen tegen spierpijn. Heb je juist last van verkoudheid of voel je je niet zo fit? Dan is eucalyptus de uitkomst. Deze geuren ruiken natuurlijk erg lekker, maar hebben dus ook een verlichtende en helende werking op je lichaam en geest.

Tip: www.benc.nl